
بیانیه
یک: آنچه که در پانزده سال اخیر به عنوان رهبر ارکستر از یکسو و طراح موسیقی تئاتر از سوی دیگر ذهن من را به خود مشغول کرده است، یافتن پاسخی برای این سوال است: «چه چیز میتواند اجرای یک اثر هنری را به مکاشفهای درونی برای اجراگر و مخاطب تبدیل نماید و با ایجاد یک شبکه ارتباطی فعال و خلق لحظههای ملاقات، به یک تنش روانی میان اجراگر و مخاطب دامن بزند؟»
دو: بداهه پردازی یکی از روش های معمول در پرداختن به روند طبیعی و غریزی موسیقی در طول تاریخ بوده است. به خصوص در موسیقی و هنر شرق (جایی که من به آن تعلق دارم و روابط آنرا به خوبی درک میکنم). در پروسه بداهه پردازی تمام تمرکز بر اجراگر و دریافت و ارتباط آن با جهان بیرون از او است. بداهه پردازی ماحصل ارتباطی است پویا میان دانش و تکنیک اجراگر، حواس و درک او از احساسات انسانیاش (که متاثر از جهان پیرامون و جغرافیای آن است) از یک طرف(به عنوان جهان درونی اش)، و دیگر اجراگران و آکوستیک فضایی که درآن قرار گرفته است و مخاطب از طرف دیگر(به عنوان جهان بیرونی اش). بنابراین آنچه که بداهه پردازی را زنده و اسرارآمیز مینماید، حفظ دائمی این ارتباطات پیچیده و سیال در هر لحظه است.
این دقیقا همان چیزی است که من در پروژههای «مکاشفات» به دنبال آن هستم. ایجاد ارتباطی غریزی و طبیعی میان اجراگر، اثرهنری و مخاطب! این پروژه ها نوعی تمرين نوازندگی یا آنسامبل نيستند؛ آنها به سادگی به معنای دست یافتن به آزادی در خلاقيتِ فردی هستند؛ امكان «ملاقات و كاركردن با هم» و تلاش برای ساختن ارتباطی معنا دار میان فعالیتهای هنرمندانه و شهود و غریزه ای طبیعی.
نوید گوهری/ مدیرهنری و طراح پروژه
عملکرد اجرایی مکاشفات چگونه است؟
هر دوره از فعالیتهای این پروژه شامل سه مرحله است: (1) تمرین (2) طراحی (3) پارتیتور
(1) مرحله نخست شامل تمرینهای منظم و منسجم بدنی، صوتی، ذهنی و همچنین تجربههای زیستی/هنری فراوانی است که در مکانهای فضای باز و یا فضاهای داخلی(كه به دقت برای چنین تجربههایی طراحی شده اند) برگزار خواهد شد. این مرحله درواقع مهمترین و اصلیترین فعالیت و تمرکز پروژه است. مرحلهای که امکان پژوهشهای گستردهای را در زمینه یافتن ريشههای اساسی آفرينشگری و جستجو درباره پاسخهای ممکن به پرسش “چرا اجرا میکنیم؟” را فراهم مینماید.
(2) مرحله دوم شامل نظاممند کردن و مدون نمودن تجربههای تمرین و تبدیل آن به متریالهایی جهت استفاده در محصول نهایی خواهد بود. این مرحله در واقع نتیجه تمامی پژوهشها و تمرینهای انجام شده در مرحله نخست است. یافتههایی ارزشمند که فارغ از اشتراک آن با همگان، دریافت ما را از «هنر اجرا» و تواناییهای فردی و جمعی ما را به عنوان «اجراگر» بهکلی دگرگون خواهد نمود.
(3) در مرحله سوم دستاوردهای گروه در قالب یک «اجرای هنری» با مخاطبان به اشتراک گذاشته خواهد شد. این محصول نهایی که میتواند به شکل کنسرت، پرفورمنس، مولتی مدیا و … طراحی و برگزار شود، به عنوان رپرتوار اجرایی مکاشفات مورد استفاده قرار خواهد گرفت. مهمترین پژوهش و هدف از تولید پارتیتور، امکان تکرار هر تجربه به روشی زنده و فعال خواهد بود.
محصول نهایی مکاشفات چیست؟
هر اجرای جديد در «مکاشفات» براساس نتيجههای منطقی و هنری آن چه در جريان تجربههای پيشين به دست آمده است، بنا خواهد شد و گسترش خواهد یافت. اين پروژهها طوری سازماندهی میشوند كه برای چندهفته يا چندینماه طول خواهند کشید. اجراهای اصلی و نهایی «مکاشفات» شامل شبکهای از برنامهها و اجراهای مختلف و متنوعی است که قصد دارد دستاوردهای تجربی هر دوره را با دیگران به اشتراک بگذارد. این برنامهها (بر اساس هدفگذاری های انجام شده) شامل اجراهای موسیقی در فضاهای مختلف، تولید اجراهای چندرسانهای، سفر و اجرا در مکانهای مختلف، شرکت در جشنوارهها و فستیوالهای مختلف و … خواهند بود.
مکاشفات
“ارکستر نیلپر” پس از 15 سال فعالیت رسمی در حوزه موسیقی کلاسیک و معاصر در بهمنماه 1398و در آخرین اجرای صحنهای خود پایان روند فعالیتهای این ارکستر را به عنوان یک سازمان ارکستری اعلام نمود و از فروردینماه 1399 با طرح یک پرسش بنیادین (اجرا چیست؟ یا چرا اجرا میکنیم؟)، طراحی ساختاری متفاوت برای پرداختن به فعالیتهای اجرای موسیقی را آغاز نمود. ساختاری مبتنی بر تمرین، تجربه و پژوهش؛ “مکاشفات” نخستین پروژه ارکستر تجربی نیلپر در این مسیر جدید است.
شما باید داخل شوید برای نوشتن دیدگاه.